Onze podcasts

Afgestaan is de podcast van Stichting verleden in Zicht.

Deze podcast wordt gemaakt door Carine Dorgelo en Georgia Gradenwitz Kemp.

Wat is een podcast?

De term Podcast is een samentrekking van I Pod en broadcast. Een podcast is dus een geluidsbestand dat je kunt beluisteren op internet via een app. Je kunt ze luisteren op je laptop, een tablet of via je telefoon. Podcasts worden vaak vergeleken met radio, maar ze hebben als voordeel dat jij kunt bepalen wanneer je ze luistert en of je ze in 1x helemaal afluistert of dat je tussendoor steeds stopt.

Podcast zijn er over allerlei onderwerpen, ook over afstand en adoptie.

Afgestaan is een podcast waarin mensen hun eigen ervaringen met afstand en/ of adoptie met je delen. Het zijn intieme portretten van mensen die je meenemen in hun leven. Die je vertellen wat het voor hen betekent om afgestaan te zijn bij hun geboorte en welke invloed geadopteerd zijn heeft op je leven.

Georgia en ik vinden het elke keer weer bijzonder als we met onze apparatuur welkom zijn bij mensen die bereid zijn deze verhalen met ons te delen.

De meeste doen dit omdat ze niet langer willen zwijgen over het onrecht dat hen of hun geboorteouders is aangedaan. Door deze verhalen te delen hopen we dat het taboe rond afstand en adoptie in Nederland wordt doorbroken en dat het normaal wordt om er over te praten. Je bent niet alleen en het je hoeft het niet geheim te houden.

Begin met luisteren, en kom later misschien bij ons vertellen, zodat jouw verhaal weer anderen helpt.

Afgestaan is voor mensen die weten hoe het is om afgestaan te zijn, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Afstand en adoptie in Nederland.

Luister naar ons! Laat het niet langer een verborgen geschiedenis zijn!

Aflevering 3: Agnes

Agnes is een geboortemoeder. Ze was 14 toen ze zwanger werd en 15 toen ze beviel van haar dochter.

Afgestaan Seizoen 2 Aflevering 2: Miriam

Miriam ”Ik was als de dood dat ze me terug zouden brengen. … want dan, dan heb je niks, want ja, je hebt ook geen biologische familie.”

Afgestaan, Seizoen 2, Aflevering 1: José en Erik

Erik is sinds kort weer de zoon van José omdat hij zijn adoptie heeft laten herroepen

Aflevering 14: Peter & Erik

De aflevering van Peter en Erik gaat over samen zijn, gescheiden worden en elkaar weer vinden. Wat heeft dat voor gevolgen voor de twee Groningse broers die bij hun hereniging heel nuchter ’moi’ tegen elkaar zeiden en sindsdien willen weten waarom ze niet samen konden opgroeien.

Aflevering 13: Leintje

Leintje: Ik denk dat het belangrijkste altijd voor iedereen is: moederliefde! Leintje: Je bent niet met elkaar opgegroeid, dus die kloof kan nooit meer gedicht worden.

Aflevering 12: Lucas

Lucas:” Waarvoor moet ik dankbaar zijn? Dankbaar dat mijn wortels en mijn identiteit mij zijn afgenomen? Daar ben ik niet dankbaar voor, maar het is mij wel geleerd daarvoor dankbaar te zijn.”

Aflevering 11: Esther

Esther is in de ijskoude nacht van 24 december geboren, waar weet ze niet.

Aflevering 10: Jeroen

Voor mijn gevoel ben ik een beetje langs de afgrond gescheerd, was ik niet de beslissende factor. Dat is in mijn ogen eigenlijk bijna nooit het kind, maar de situatie van de ouders.

Aflevering 9: Lotte

Lotte heeft 30 jaar geleden haar adoptie laten herroepen. Hierbij werd een beroep gedaan op humanitaire gronden met gebruikmaking van het Europese verdrag van rechten van de Mens.

Aflevering 8: Astrid

Astrid heeft zich als adoptiekind zo extreem aangepast, dat ze op haar 53ste op zoek moet naar wie ze zelf eigenlijk is…

Aflevering 7: Anna

Ook in Nederland waren er in het verleden kijkdagen voor adoptieouders. Aspirant adoptieouders konden op die dagen in opvang- en/of weeshuizen kijken of ze een klik hadden met een bepaald kindje.

Aflevering 6: Meijer

Het leven van Meijer is net een rollercoaster

Aflevering 5: Brigitte

Brigitte doet al haar hele leven moeite om contact te krijgen met haar moeder, maar wordt telkens afgewezen.

Aflevering 4: Wilko

JP/Wilko kan als fysiotherapeut andere mensen helpen door zijn levensverhaal

Aflevering 3: Ita

Ita heeft het temperament van haar biologische vader naar wie ze nog steeds opzoek is.

De special over de Ontmoetingsdag

VIZ organiseert ontmoetingsdagen. In de pauze hiervan vertelde Anna, Gerda en Mariëlle wat zo’n dag met ze doet.

Aflevering 2

Diana begon haar leven in Moederheil in Breda en na 56 jaar ontmoette ze voor de eerste keer haar biologische familie

Aflevering 1

Carool is geboren in Enschede, maar door afstand en adoptie nu een echte Brabander

Kennismaking Afgestaan Podcast

In deze compilatie hoor je wat fragmenten van het afstand en adoptieverhaal van Carool, Diana en Ita en welke invloed dit heeft op hun leven nu ze volwassen zijn.