Verslag vergadering VIZ met commissie de Winter

24-04-2024

Op 15 april sprak het bestuur van VIZ met 2 leden van de commissie De Winter. We hadden veel vragen over het onderzoek. Tijdens het helaas korte gesprek van 1 uur kregen we op een aantal vragen een antwoord en die delen we hier. We blijven opkomen voor de belangen van afgestanen. Hieronder staan onze aantekeningen van het gesprek dat we hadden.

Verder staat hieronder de brief van 1 van onze bestuursleden over het afzien van het meedoen aan het onderzoek door Atria. Het raakt een punt waarover we al eerder bij de commissie hebben geklaagd: een enorme nadruk op adoptie bij de vragen en heel weinig over de afstand. Wij vrezen dat de uitkomst van het onderzoek sterk zal overhellen naar een verhaal over wat adoptie met ons deed. Maar het afstand doen is een oorzaak van trauma die net zo belangrijk is.

In de 1e podcast uit de 2e serie van Afgestaan geeft de geïnterviewde Erik ook een scherpe analyse van van de gemiste kansen in het onderzoek, luister hier.

Meer nieuwsberichten

Nieuwe adopties uit buitenland per direct stopgezet

We zijn natuurlijk opgericht voor de binnenlandse afgestanen maar VIZ heeft zich bij het bezoek aan de 2e Kamer hier ook voor ingezet

Voorvertoning documentaire tweeling op Ontmoetingsdag groot succes

Regisseur Jesse Bleekemolen en onderzoeker Myrthe Buitenhuis vertelden over hun documentaire over een afgestane tweeling die na de geboorte tegen de wil van hun moeder werd gescheiden.

Impressie gesprek met ministerie JenV

Op 3 mei 2024 van ViZ was het hele bestuur aanwezig, van het ministerie 2 ambtenaren. We hebben kleine stappen in de goede richting gezet.