Teleurstellend bezoek VIZ bij het NA over inzagebeleid

08-05-2024

Vol goede moed toog VIZ op 2 mei naar het Nationaal Archief (NA) in Den Haag om het inzagebeleid van Het Nationaal Archief aan te horen. Nou, dat werd een koude douche. Medewerkers van het NA bepalen met de AVG in de hand per opgevraagd dossier wat de aanvrager wel en niet te zien krijgt. Het NA geeft wel een lijst met achtergehouden documenten. Pijnlijkst is wel dat wanneer iemand nog een broer of zus heeft dat we alleen te horen krijgt dat die bestaat. Verdere informatie hierover houdt de NA onder de pet met de AVG als reden. Hierover is VIZ boos. Het is een voortzetting van de paternalistische overheid die afgestanen al sinds hun geboorte vertelt wat goed voor ze is en wat wel en niet mag. Ook is het in tegenspraak met de motie Van Nispen/Ellian waar 145 kamerleden zich achter schaarden. We laten het hier niet bij zitten en beraden ons op verdere stappen.

Meer nieuwsberichten

Nieuwe adopties uit buitenland per direct stopgezet

We zijn natuurlijk opgericht voor de binnenlandse afgestanen maar VIZ heeft zich bij het bezoek aan de 2e Kamer hier ook voor ingezet

Voorvertoning documentaire tweeling op Ontmoetingsdag groot succes

Regisseur Jesse Bleekemolen en onderzoeker Myrthe Buitenhuis vertelden over hun documentaire over een afgestane tweeling die na de geboorte tegen de wil van hun moeder werd gescheiden.

Impressie gesprek met ministerie JenV

Op 3 mei 2024 van ViZ was het hele bestuur aanwezig, van het ministerie 2 ambtenaren. We hebben kleine stappen in de goede richting gezet.