Reactie VIZ op uiting Fiom

03-10-2023

In de Volkskrant stond op 2 oktober een bericht over de beperkte toegang die geadopteerden hebben tot hun eigen dossier. Lees dat stuk hier. Op dat artikel reageerde de Fiom met deze tekst:

Het recht om je eigen afstammingsgegevens te kennen is een essentieel onderdeel van identiteit en zelfbeschikking. In een wereld waarin informatie toegankelijker is dan ooit, rijst de vraag waarom geadopteerden beperkt worden in hun zoektocht naar hun eigen verleden. 

Het recente nieuws (zie link onderaan) dat geadopteerden hun eigen dossier niet mogen inzien zonder de instemming van hun adoptieouders roept een belangrijke kwestie op: iedereen zou moeten kunnen weten waar ze vandaan komen en op welke manier en om welke reden ze niet zijn opgegroeid bij hun biologische familie. Wil je weten hoe Fiom met afstammingsgegevens omgaat? Meer informatie is te lezen op onze website.

Hierop heeft VIZ de volgende reactie geplaatst.

St. Verleden in Zicht ( Nl afstandskinderen en binnenlands geadopteerden) strijdt voor zorgvuldige borging en onbeperkte inzage in afstand- en adoptiedossiers. Uit het bovenstaande bericht maken wij op dat Fiom het existentiële belang onderkend van onbeperkte toegang tot alle afstammingsgegevens. Indien een afgestane/ geadopteerde nu bij Fiom inzage wenst in het adoptie- en afstandsdossier c.q. op zoek is naar afstammingsgegevens, stelde Fiom tot nu o.a de volgende voorwaarden:

– Fiom vereist toestemming biologische moeder

– Fiom vereist toestemming biologische vader (indien vermeld)

– Fiom vereist toestemming adoptieouders

– Fiom bepaalt welke onderdelen van het dossier verstrekt worden

– Fiom bepaalt welke informatie / gegevens zwart gelakt worden

– Fiom verbiedt contact met in het dossier vermelde verwanten

– Fiom verbiedt informatie uit dossiers voor gebruik eigen zoektocht

Dit bericht lijkt een aankondiging van nieuw beleid bij Fiom betreffende de inzage van adoptie- en afstandsdossiers. Onbeperkte toegang tot de afstand- en adoptiedossiers is voor ALLE afgestanen/ geadopteerden van fundamenteel belang voor rechtsherstel en zelfbeschikking.

Meer nieuwsberichten

Nieuwe adopties uit buitenland per direct stopgezet

We zijn natuurlijk opgericht voor de binnenlandse afgestanen maar VIZ heeft zich bij het bezoek aan de 2e Kamer hier ook voor ingezet

Voorvertoning documentaire tweeling op Ontmoetingsdag groot succes

Regisseur Jesse Bleekemolen en onderzoeker Myrthe Buitenhuis vertelden over hun documentaire over een afgestane tweeling die na de geboorte tegen de wil van hun moeder werd gescheiden.

Impressie gesprek met ministerie JenV

Op 3 mei 2024 van ViZ was het hele bestuur aanwezig, van het ministerie 2 ambtenaren. We hebben kleine stappen in de goede richting gezet.