Na drie maanden hebben al meer dan 5.000 mensen de 5 afleveringen van de podcast beluisterd. We krijgen veel enthousiaste reacties van luisteraars. Zowel van mensen die zelf zijn afgestaan en/of geadopteerd als van mensen die tot nu toe nog niets gehoord of gelezen hebben over deze geschiedenis. Mensen die ons kennen, mensen die door anderen getipt zijn om te luisteren of zij die ons bij toeval vonden op een van de podcast platforms. Ook krijgen we goede reacties van mensen die zich professioneel bezighouden met het dossier van afstand en adoptie in Nederland.
Podcast “Afgestaan”
Vanaf 24 mei j.l. kun je kennismaken via de introductie van de podcast. Dit is een compilatie van de eerste drie afleveringen met gasten.Ook de eerste aflevering van de podcast ‘Afgestaan” staat dan online. Inmiddels staan er 5 afleveringen online met onze gasten en een compilatie, gemaakt op de ontmoetingsdag van Stichting Verleden in Zicht.
Intussen hebben we al meerdere afleveringen opgenomen, die vanaf 30 augustus a.s. weer te beluisteren zijn. We streven ernaar om iedere drie weken een nieuwe aflevering online te zetten!
Waarom een podcast ?
We vinden het enorm belangrijk dat mensen die zijn afgestaan en/of geadopteerd, hun eigen ervaringen met afstand en adoptie delen met anderen. Met mede afgestanen en geadopteerden, maar ook met mensen die nog niets weten van de geschiedenis van afstand en adoptie in Nederland. We maken intieme portretten van mensen die je meenemen in hun leven. Die je vertellen wat het voor hen betekent om afgestaan te zijn bij hun geboorte of daarna en welke invloed dat heeft op hun leven. Hiervoor is de podcast het perfecte medium. De meeste mensen vertellen hun verhaal aan ons omdat ze niet langer willen zwijgen over het onrecht dat hen of hun geboorteouders is aangedaan. Door deze verhalen te delen hopen we dat het taboe rond afstand en adoptie in Nederland wordt doorbroken en dat het normaal gaat worden om erover te praten. Je bent niet alleen en jouw geschiedenis hoeft geen geheim te blijven.
Hoe maken we de podcast ?
We nemen de podcast meestal bij de mensen thuis op. Dat betekent dat we het hele land doorreizen, vaak zijn we een hele dag onderweg. Met de gast hebben we dan een lang gesprek, dat we helemaal opnemen. Na opname maakt Carine het script en doet ze de montage. Daarna doet Konstantin Johannes van The Sound Republic in Amsterdam, de audionabewerking zodat het geheel prettig klinkt. Je luistert een podcast vaak met oortjes of een headset en dan is dat dus extra belangrijk! Wanneer dit alles klaar is staat er een podcast aflevering van gemiddeld 45 min tot een uur. Ook dit alles kost nog een dag werk. Vervolgens maken we de shownotes, een combinatie van onderwerpen die worden besproken en bronnen waarnaar we verwijzen in de podcast. Daarna wordt de podcast klaargezet voor het moment van publicatie!
Hoe wordt de podcast ontvangen?
We krijgen veel enthousiaste reacties van luisteraars. Zowel van mensen die zelf zijn afgestaan en/of geadopteerd als van mensen die tot nu toe nog niets gehoord of gelezen hebben over deze geschiedenis. Mensen die ons kennen, mensen die door anderen getipt zijn om te luisteren of zij die ons bij toeval vonden op een van de podcast platforms.
Ook krijgen we goede reacties van mensen die zich professioneel bezighouden met het dossier van afstand en adoptie in Nederland. De gasten die mee hebben gedaan aan de podcast geven ons aan dat ze het als zeer positief hebben ervaren om hun verhaal te kunnen vertellen en dat ze na uitzending van hun aflevering mooie reacties krijgen van mensen uit hun omgeving en dat het tot nieuwe gesprekken leidt. Tot nu toe hebben we al tussen de 5000 en 6000 luisteraars weten te boeien en dat zullen er alleen maar meer worden. We hebben de afleveringen kunnen maken mede door de subsidie die we krijgen van het ministerie van J&V. We doen het werk zoals hierboven beschreven zelf allemaal vrijwillig en we hopen nog vele mooie afleveringen te kunnen maken.