Op bezoek bij Fiom in Utrecht

29-10-2023

Op woensdag 25 oktober spraken 4 bestuursleden van VIZ met de bestuurder van Fiom in Utrecht nadat online onderling discussie was ontstaan over uitingen van Fiom en VIZ. Het ging om toegang tot dossiers. In dit gesprek benadrukten we dat afgestanen na soms al meer dan 60 jaar nog steeds hun informatie in dossiers van Fiom niet ongehinderd in kunnen zien. Wij vinden dat Fiom hier onmiddellijk een einde aan moet maken en de dossiers toegankelijk moet maken zodat na al die jaren afgestanen eindelijk hun afkomst en achtergrond volledig leren kennen. Fiom begrijpt dit maar denkt dat een rechterlijke uitspraak uit 1994 dat verhinderd. Wij denken dat trouwens niet.

We hebben voorgesteld om afgestanen de mogelijkheid te geven om hun dossier dan maar in te zien zonder beperkingen maar ook zonder de optie om het te kopiƫren. Enkele regionale archieven waar dossiers van rechtbanken worden opgeslagen, werken al zo. Je kunt dan wel ongehinderd alles lezen en aantekeningen daaruit maken. Niet ideaal maar heel wat beter dan de boel dicht houden, zoals nu.

Fiom neemt dit idee nu in overweging. Op 29 november gaan we weer bij ze langs in Houten en praten we verder.

Meer nieuwsberichten

Motie in de 2e kamer voor volledige inzage

Op 11 april werd door de kamerleden Van Nispen (SP) en Ellian (VVD) een motie ingediend om onze groep en de moeders volledige inzage te geven in onze dossiers.

Debat in de 2e kamercommissie

Op 3 april vergaderde de vaste kamercommissie familierecht met minister Weerwind over een hele lange reeks onderwerpen waaronder binnenlandse afstand en adoptie. Een delegatie van het bestuur en van onze achterban waren hier aanwezig. Wie het hele debat terug wil zien kan dat hier doen.

Brief aan de 2e kamer

Op 3 april 2024 vergadert de vaste kamercommissie voor Justitie en Veiligheid en wij hebben een brief geschreven aan de kamerleden. Hierin leggen we uit hoe in de ogen van het bestuur van VIZ de voortgang is.