NPO Radio 1-bus week lang op verschillende locaties in Nederland over binnenlandse afstand en adoptie

31-12-2023

Maandag 1 t/m vrijdag 5 januari, 20.00 uur, NPO Radio 1

In de week van 1 januari staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi op verschillende locaties in Nederland om te praten over binnenlandse afstand en adoptie. Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Vanaf midden jaren vijftig tot begin jaren tachtig hebben in Nederland duizenden moeders hun kind al dan niet gedwongen afgestaan. Het gaat om tussen de 15.000 en 25.000 kinderen. Dat gebeurde vaak onder druk van familie, instanties of de kerk. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar geschiedenis van deze binnenlandse afstand en adoptie door de Commissie Binnenlandse Afstand en Adoptie onder leiding van commissievoorzitter Micha de Winter.

In 5 Dagen komen verschillende betrokkenen en getuigen aan het woord. Hoe ging het afstand doen destijds? Hoe beïnvloedt dit je leven? Wat is het belang van het onderzoek naar dit onderdeel van onze Nederlandse geschiedenis? En wat kunnen we van dit dossier leren voor de toekomst van de voortplantingsgeneeskunde?

UPDATE: eerste uitzending is hier te beluisteren.

Meer nieuwsberichten

VIZ in actie tegen inzagebeleid Nationaal Archief

Nu het Nationaal Archief (NA), de Raad voor Kinderbescherming en het ministerie van JenV samen er voor hebben gezorgd dat we geen onbeperkte inzage krijgen in de dossiers over ons eigen ontstaan, komt VIZ in actie.

Minister reageert op motie onbeperkte inzage

Verzoek 2. Onbeperkte en volledige toegang tot dossiers

Inzageprocedure Nationaal Archief toch met achterhouden en lakken

VIZ vroeg om openheid van zaken over de inzageprocedure bij het NA. Bij de bespreking kregen we die niet mee maar via een Woo-verzoek (vroeger Wob) hebben we het stuk nu eindelijk in handen.