NPO Radio 1-bus week lang op verschillende locaties in Nederland over binnenlandse afstand en adoptie

31-12-2023

Maandag 1 t/m vrijdag 5 januari, 20.00 uur, NPO Radio 1

In de week van 1 januari staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi op verschillende locaties in Nederland om te praten over binnenlandse afstand en adoptie. Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Vanaf midden jaren vijftig tot begin jaren tachtig hebben in Nederland duizenden moeders hun kind al dan niet gedwongen afgestaan. Het gaat om tussen de 15.000 en 25.000 kinderen. Dat gebeurde vaak onder druk van familie, instanties of de kerk. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar geschiedenis van deze binnenlandse afstand en adoptie door de Commissie Binnenlandse Afstand en Adoptie onder leiding van commissievoorzitter Micha de Winter.

In 5 Dagen komen verschillende betrokkenen en getuigen aan het woord. Hoe ging het afstand doen destijds? Hoe beïnvloedt dit je leven? Wat is het belang van het onderzoek naar dit onderdeel van onze Nederlandse geschiedenis? En wat kunnen we van dit dossier leren voor de toekomst van de voortplantingsgeneeskunde?

UPDATE: eerste uitzending is hier te beluisteren.

Meer nieuwsberichten

Minister antwoordt op motie

In de Tweede Kamer is door de leden Van Nispen, Bikker, Boswijk en El Abassi een motie ingediend over interlandelijke adoptie die ook elementen kent die binnenlands geadopteerden betreft.

VIZ wil geen expertisecentrum

Het afgelopen jaar overlegde het bestuur van VIZ met het ministerie van Justitie en Veiligheid over een mogelijk ‘expertisecentrum’ naar voorbeeld van INEA, dat voor interlandelijk geadopteerden is en onderdeel van Fiom.

Ontmoetingsdag VIZ op 18 mei

VIZ organiseert de derde ontmoetingsdag voor binnenlands afgestanen en geadopteerden op 18 mei bij Antropia in Zeist. Het programma maken we binnenkort bekend. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat we elkaar live ontmoeten op die dag!